Besparen op energie


Naar aanleiding van dit bericht gaan we nu wat dieper in op het besparen van energie in huis. Zeker wanneer u in een wat ouder huis woont en u wilt geld besparen op is dit artikel u op het lijf geschreven. We laten zien hoe je met een kleine investering honderden euro’s per jaar kan besparen op energiekosten. De grootste kostenpost is het gebruik van de verwarming. Zeker tijdens de winter. En nu de lente ook maar niet van start wil gaan draait de verwarming overuren. Kosten die u niet in de koude kleren gaan zitten.

Energieprijzen

De energieleveranciers concurreren met elkaar. Het is mogelijk om geld te besparen door te kiezen voor de goedkoopste leverancier. Maar hoe kom je er nou achter welke leverancier jouw energie voor de laagste prijs kan leveren. Ook fluctueren de energieprijzen zodat je moeilijk een vergelijking kan maken. Een energie prijsvergelijker kan je helpen met het vinden van de goedkoopste leverancier. De besparing kan makkelijk 500 euro per jaar zijn. Overstappen is ook heel simpel.

Isolatie

Omdat u dit waarschijnlijk niet voor de eerste keer hoort onderstreept dit maar weer eens het belang van een goed geïsoleerd huis. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast. Wanneer u een goed geïsoleerd huis heeft zal uw huis sneller op temperatuur zijn en zal de thermostaat veel minder vaak aanslaan om de juiste temperatuur vast te houden. Wanneer de thermostaat minder vaak aanslaat betekent dit dat er minder vaak warmte wordt gegenereerd wat natuurlijk weer leidt tot veel minder stookkosten.

Tochtstrips

Een goedkope, maar toch zeer efficiënte manier om warmte binnenshuis te houden zijn tochtstrips. Deze strips monteert u bij ramen en deuren zodat de warmte niet kan ontsnappen door de naden en kieren. Om er geen monniken werk van te maken kunt u heel eenvoudig testen waar u de meeste energie verliest. U pakt een aansteker en houdt deze bij de kieren van uw deur. Als de vlam wappert geeft dit een indicatie dat er koude lucht binnen komt. Wanneer dit het geval is is het verstandig om hier tochtstrips voor te halen. Door middel van tochtstrips kunt u vrij eenvoudig al snel enkele tientallen euro’s per jaar besparen op energiekosten.
Tochtstrips kunt u kopen bij elke bouwmarkt bij u in de buurt. Let wel op dat u eerst afmetingen maakt alvorens u naar de bouwmarkt gaat. Wanneer u langere strips koopt dan nodig is, is dit natuurlijk weggegooid geld.

Spouwmuurisolatie

Een andere tip om warmte binnen te houden is spouwmuurisolatie. Kort gezegd vult u hiermee de muren met isolatie zodat de warmte in uw huis langer binnenshuis blijft. Spouwmuurisolatie kost al snel ongeveer 3000 euro. Echter is dit niet meteen een reden om het niet te doen. Zie het als een investering. Door spouwmuurisolatie bespaart u honderden euro’s per jaar. En binnen 3 tot 5 jaar is uw investering terugverdient. Afgezien daarvan is het natuurlijk ook een groot pluspunt wanneer u vermeld dat de muren goed geïsoleerd zijn door middel van spouwmuurisolatie en zal de waarde van uw huis zeker verhogen.

Zoals je ziet kan je op verschillende manieren geld besparen op energie. Geschikt voor ieders budget.