Besparen op stookkosten


Altijd een vervelend moment in het jaar wanneer je de verwarming weer hoort aanspringen! Ja en nee is hierop het antwoord. Het zou nog vervelender zijn wanneer je geen verwarming hebt en hierdoor altijd in de kou moet zitten. Ja omdat je weet dat de koude periode in het jaar weer gaat aanbreken en je weer flink moet gaan betalen aan stookkosten die je maakt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om hierop flink te besparen zonder hiervoor al te veel moeite te hoeven doen.

Doe een trui aan

Het klinkt een beetje kinderachtig, maar natuurlijk is de meest eenvoudige manier om te besparen de verwarming zo lang mogelijk niet te gebruiken. Doe gewoon een dikke trui aan wanneer je het koud begint te krijgen. Op deze manier kan je het veel langer volhouden en kan je de verwarming pas aanzetten wanneer het ook te koud begint te worden met je trui aan.

Doe deuren dicht

Denk er om de deuren dicht te doen in de kamer die je aan het verwarmen bent. Wanneer je in de huiskamer bent is het zonde om de deur naar de hal open te laten staan. De warmte zal via het trappengat naar boven verdwijnen en hierdoor verwarm jij het hoogste punt in huis terwijl je er zelf helemaal niet bent. Doe lekker de deur dicht en je zult merken dat het aangenaam blijft in de ruimte waar jij bent.

Neem een elektrische thermostaat

Een elektrische thermostaat is veel voordeliger in het gebruik dan een ouderwetse analoge thermostaat. Wanneer je een elektrische thermostaat op bijvoorbeeld 20 graden instelt zal deze ook stoppen met verwarmen wanneer het deze temperatuur bereikt. De ouderwetse thermostaten zullen de verwarming blijven aansturen zodat deze de hele tijd warmte aan het verspillen is terwijl dit helemaal niet nodig is. Daarnaast kan je met een thermostaat ook nog aangeven dat deze niet hoeft te verwarmen op momenten dat je geen warmte nodig hebt, denk aan wanneer je slaapt of overdag op je werk bent. Ook wanneer je op vakantie gaat niet vergeten de verwarming uit te zetten.

Houtkachel aansluiten op de CV

Als je thuis al een kachel hebt, is het ook energiebesparend om deze houtkachel aan te sluiten op je centrale verwarming. Zo heb je een knetterend en gezellig haardvuur, maar ook een verwarming! De warmte van deze houtkachel warmt dan het water van de CV op zodat het elders in het huis ook automatisch warmer wordt! Dat is pas energiebesparing. Zo’n houtkachel laten aansluiten op de CV zal niet goedkoop zijn, maar het is ook een investering in de toekomst. Zorg er overigens wel voor dat je geen verhuisplannen hebt als je dit laat doen, anders zul je het geld dat je dan bespaart op stookkosten er nooit uithalen. Een houtkachel CV zal dus uiteindelijk geld opleveren!