Besparen op vaste lasten


Besparen op vaste lasten. Het klinkt allemaal heel mooi maar toch is het moeilijker dan men denkt. Vaste lasten zijn de uitgaven die je standaard per maand maakt. Je kunt dus onmogelijk om je vaste lasten heen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat die vaste lasten iets minder worden. We beginnen met voorbeelden van vaste lasten. Bij vaste lasten kun je denken aan de huur van het huis, of de hypotheek van het huis, maar ook aan je telefoonabonnement, internetaansluiting, gas water en elektra.

Besparen op huur of hypotheek

Hier kun je moeilijk op besparen. Misschien kun je, als je een huis huurt, gaan klagen bij de eigenaar dat je teveel betaald maar echt veel kans heb je niet. Bij een hypotheek kun je ook moeilijk de voorwaarden gaan bespreken, dit zullen banken niet accepteren. Als de rente veel te hoog is kun je wel bekijken of je bij een andere bank een nieuwe hypotheek af kunt sluiten met gunstigere voorwaarden. Maar dan nog blijft besparen op de huur/hypotheek het lastigste wat er is te besparen op vaste lasten.

Besparen op internet en televisie

Bij het afsluiten van een internetabonnement kun je natuurlijk kiezen uit verschillende pakketten. Het wordt duurder naarmate je sneller internet wil. Maar, is dat supersnel internet nou wel nodig? En is het niet goedkoper bij een andere aanbieder? En glasvezel, is dat echt nodig? Het verschil tussen een goedkoop abonnement bij de goedkoopste aanbieder en een duur abonnement bij de duurste aanbieder kan oplopen tot honderden euros. En over de televisie, ook hier zijn verschillende pakketten te koop, dit ligt aan het aanbod van de zenders en aan de kwaliteit van het beeld. Die ene extra zender die je op zaterdagavond tussen 9 en 11 bekijkt, is daar geen alternatief programma voor dat ook wel leuk is? Dan kun je niet die ene zender kijken, maar het scheelt je misschien wel €150 per jaar. Besparen op internet en televisie begint allemaal bij het vergelijken van abonnementen.

Besparen op kranten en tijdschriften

De krant is ook vaak erg duur. Terwijl je op je telefoon vast wel de nu.nl app hebt. Je kunt er ook voor kiezen om bij het tankstation af en toe een losse editie te kopen, een stuk goedkoper dan een heel abonnement afsluiten waarbij je elke dag de krant krijgt terwijl je op zaterdagmiddag alles een beetje verplicht door zit te werken. En tijdschriften kun je ook beter los kopen, als je niet zoveel leest. Vakliteratuur is overigens fiscaal aftrekbaar.

Besparen op autokosten

Als je vaak te hard rijdt dan is het verstandig om een internetabonnement op je telefoon aan te schaffen en dan zo’n app ervoor te kopen. Dat kost je misschien wel geld maar als het 3 bonnen per jaar van zo’n €120 scheelt.. En onder autokosten valt ook brandstofkosten. Neem wat vaker de fiets. En zorg ervoor dat de bandenspanning goed is, zet de airco wat vaker uit, vermijd nutteloze bagage in de achterbak die je wel altijd meeneemt maar eigenlijk nooit gebruikt, en rijd zuinig. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk veel geld zult besparen bij het tankstation.

Besparen op de koelkast, de wasmachine, de droger

Een energiezuiniger label zorgt voor een lagere energierekening. De koelkast zal dan misschien wel €150 duurder zijn, maar dat heb je er na een jaar of 4/5 wel weer uit! Hetzelfde geldt voor de wasmachine, de droger. Over de droger gesproken, hang met mooi weer de was eens wat vaker buiten!

Besparen op verzekeringen


Vaak zijn mensen dubbel verzekerd. Dat is gewoon letterlijk geld weggooien. Bovendien kun je ook een goedkopere verzekeraar uitzoeken met bijvoorbeeld je autoverzekering. Lees overigens wel de kleine lettertjes door! Bedenk het volgende: is mijn auto genoeg waard om ook een diefstalverzekering af te sluiten, of nog andere verzekeringen (buiten je WA verzekering natuurlijk)? En aangezien je al een eigen risico hebt van €230, is het handig om een bepaalde zorgverzekering te kiezen als je vaak nauwelijks meer kwijt bent dan €200. Je hoeft je namelijk niet altijd voor de volle 100% in te dekken. Al moet ik hier zeggen: het voelt vaak wel lekker veilig als je gewoon wel voor de volle 100% verzekert bent. Want het laatste wat je wil is in financiële problemen te komen doordat je verzekering niet goed genoeg was.

Besparen op telefonie

Besparen op je mobiele telefoon is ook vaak goed mogelijk. Heb je bijvoorbeeld wel die iPhone 5 nodig, of die Samsung Galaxy S3? Of kan je ook prima uit de voeten met een iets goedkopere HTC? En je internetbundel, kom je vaak tot het maximum? Of kom je elke maand tot het maximum en bel/sms of gebruik je het internet dan vaak buiten je bundel? Want dat is natuurlijk een stuk duurder. Je kunt dus prima besparen op je bundel. En whatsappen of emailen kan prima in plaats van SMS. Dat zijn de manieren waarop je makkelijk kan besparen op telefonie.