Besparen op verlichting


Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat je moet besparen op je verlichting. Alle gloeilampen gaan er uit en je moet overgaan op energie zuinige verlichting, maar hoe bespaar je nu daadwerkelijk geld op je verlichting? Hieronder een paar tips beschreven hoe je eenvoudig en zonder al te hoge kosten aanzienlijk kan besparen op je verlichting in en om huis.

Vervang gloeilampen door LED verlichting

De gloeilamp is tegenwoordig bijna niet meer verkrijgbaar en in de toekomst zal dit al helemaal niet meer mogelijk zijn. De lamp is slechts voor het milieu en daarnaast vreet hij nog eens stroom ook. De toekomst zal volledig LED verlichting gaan worden. Waar een gloeilamp gemiddeld 1000 branduren mee gaat gaat LED verlichting ruim 50.000 uur mee. In de aanschaf is LED een stukje duurder dan gloeilampen maar wanneer je de leversduur mee telt is het vele malen goedkoper!

Doe het licht uit

Dit klinkt zo logisch maar loop in de avond eens een rondje door je buurt en kijk eens in hoeveel woningen om je heen het licht brand terwijl er in veel kamers niemand aanwezig is. Dit is zo verschrikkelijk zonde en maakt zo’n groot deel uit van het totale lichtverbruik in een huishouden. Wen jezelf en de rest van de familie aan om zodra ze als laatste een ruimte uit lopen het licht uit te doen. In negen van de 10 gevallen zit de lichtschakelaar direct naast de deur dus is het echt een kleine moeite.

Schakelaar op buitenverlichting

Het staat zo heerlijk gezellig en warm in de wintermaanden, die leuke lampjes in de tuin. Helaas komt het veel te vaak voor dat deze lampjes dag en nacht aanstaan waardoor het een verschrikkelijke verspilling van energie is. Koop voor een paar Euro een tijdschakelaar en stel deze bijvoorbeeld van 18:00 tot 23:00 in. De rest van de dag is de verlichting uit en ook als je slaapt verbruik je geen energie voor de verlichting in de tuin. Voor de grote buitenlamp is het aan te raden om er een beweginsmelder op te zetten. Wanneer er iemand binnen het bereik van deze sensor loopt zal de grote buitenlamp naast bijvoorbeeld de voordeur aan gaan.

Je ziet dat je dankzij een paar eenvoudige tips al flink kunt besparen op de energierekening dankzij ander gebruik van het licht in en om je huis.