De beste bespaartips voor je zorgverzekering

In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor onder andere doktersbezoek, medicijnen en kraamzorg. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Misschien vind je de premie die je elke maand voor je zorgverzekering betaalt veel te hoog. Maar door de volgende tips te hanteren valt je zorgverzekering een stuk goedkoper uit.

Verhoog je eigen risico

In 2008 werd het eigen risico voor de zorgverzekering ingevoerd. Bij uitkering van kosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed, wordt eerst jouw eigen risico afgetrokken. Krijg je bijvoorbeeld een rekening van 500 euro voor een behandeling in het ziekenhuis en heb je een eigen risico van 360 euro, dan betaalt je zorgverzekeraar 140 euro. De rest betaal je zelf.

Je verplicht eigen risico mag je verhogen met een vrijwillige bijdrage. Dat kan je veel geld schelen, want hoe hoger je eigen risico is, des te meer korting je krijgt op je premie. Let wel op: gebruik je in een jaar meer zorg dan de gemiddelde Nederlander of zou je de betaling van je hogere eigen risico niet in één keer op kunnen brengen, dan is het beter om een lager eigen risico aan te houden. Het is dus niet voor iedereen beter om je eigen risico te verhogen!

Sluit een collectieve zorgverzekering af

Veel mensen kunnen zich via hun werkgever verzekeren voor zorg. Zij profiteren dan van een collectiviteitskorting. Zodra je echter niet meer bij zo’n werkgever in dienst bent, vervalt deze korting voor het volgende jaar. Via sommige partijen kan je echter altijd een collectieve zorgverzekering afsluiten, zonder enige voorwaarde. Dat scheelt je al gauw een paar tientjes op de premie.

Controleer je aanvullende verzekering

De meest afgesloten aanvullende verzekeringen zijn de tandartsverzekering en een verzekering voor fysiotherapie. Voordat je besluit om een aanvullende verzekering af te sluiten voor het komende jaar, is het verstandig om bij jezelf na te gaan of je deze zorg echt nodig hebt. Ga je maar één keer per jaar naar de tandarts en heb je bijna geen gaatjes, dan is een tandartsverzekering niet nodig. Maak je zorgverzekering daarom zo passend mogelijk. Je zult dan zien dat je zelfs op je zorgverzekering kunt besparen.