Zes tips om brandstof te besparen


De brandstofprijzen zitten helaas weer in de lift. Dat terwijl de economische situatie in ons land er niet bepaald beter op wordt. Een heel simpele manier om geld te besparen is dus minder brandstof verbruiken. Een aantal factoren hebben (erg) veel impact op het brandstofverbruik en die tips geven wij u graag mee!

1. De juiste bandenspanning

Ongeveer de helft van de auto’s in Nederland rijdt met een te lage bandenspanning. Dat heeft een aantal gevolgen: minder wegligging in bochten, een langere remweg en een riant hoger brandstofverbruik! Controleer de bandenspanning dus tenminste elke drie maanden! De ideale bandenspanning is voor elk type auto anders. Kijk dus in het onderhoudsboekje voor jouw juiste bandenspanning.

2. Rij met de juiste autobanden

Het is belangrijk om het type autobanden aan te passen aan de jaargetijden waarin je rijdt. In de periode van april t/m oktober is het verstandig om zomerbanden te hebben, in de “koude maanden” van november t/m maart dient de auto te beschikken over winterbanden. Het rijden met de juiste autobanden zorgt voor een brandstofbesparing én tevens voor de rijveiligheid. Winterbanden zorgen namelijk bij slecht en koud weer voor betere grip. Deze banden slijten echter wel als er mee wordt doorgereden op een droog (of warm) wegdek. Wissel dus op tijd van banden!

3. Het juiste toerental

Een te hoog toerental zorgt voor een motor die hard moet werken. Des te harder de motor moet werken,

des te meer brandstof die gebruikt. Een benzinemotor is het meest efficiënt tussen de 2.000 en 2.500 toeren. Een dieselmotor rijdt het meest efficiënt tussen de 1.800 en 2.200 toeren.

4. Zet de airco uit

Airconditioning gebruikt erg veel energie. In een auto wordt die energie opgewekt door de motor met brandstof. Het niet gebruiken van de airco zorgt dus onmiddellijk voor een grote besparing van brandstof. In mindere mate kan bezuinigd worden door andere energieverbruikers, zoals de kachel en verlichting.

5. Een lege kofferbak

Is het wel eens opgevallen dat een auto vol personen langzamer optrekt dan wanneer je er alleen in zit? Sommige mensen hebben bijna een extra passengier aan gewicht in de kofferbak. Neem enkel mee wat nodig is! Extra gewicht zorgt veel een verhoogd brandstofverbruik en daarnaast ook nog eens voor een langere remweg.6. Houd je aan de maximum snelheid!

Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor het geld besparen is het belangrijk om je “gewoon” aan

de snelheid te houden die staat aangegeven. Hoe komt dat? Bij een verdubbeling van de snelheid neemt de luchtweerstand met een viervoud toe (kwadratische toename). Des te harder je rijdt des te meer weerstand en des te meer brandstof de motor gaat gebruiken. Als de auto bij 60 km/u ongeveer 1 op 18 rijdt zal die bij 120 km/h ongeveer 1 op 10 rijden. Dat is dus een groot verschil!

Besparen op brandstof is dus voor iedereen mogelijk! Het is zelfs erg gemakkelijk met bovenstaande tips. Heb jij ook nog handige tips? Deel ze dan!

Dit blog is mede tot stand gekomen door www.welkeautobanden.nl
. Dé website voor alle informatie over autobanden.